Cookie & Privacy

Bij het gebruiken van onze website ga je akkoord met ons
Cookie & Privacy Beleid.

Vers geperst, 100% vers fruit

ZONDER TOEGEVOEGDE SUIKERS

ZONDER BEWAARMIDDELEN

ZONDER KLEURSTOFFEN

BLOG

Carrefour Burcht

“Het belang van lokale producten neemt toe”

De laatste afrit op linkeroever als je via de E17 richting Antwerpen rijdt, daar waar de file richting Kennedytunnel doorgaans begint. Daar ligt Burcht en daar ligt ook de Hypermarket Carrefour waar Vincent Van den Broeck winkeldirecteur is. Het is er zelfs op een donderdagochtend gezellig druk en dat is niet verwonderlijk: zodra je binnenstapt denk je bij jezelf: ‘hier kan ik alles vinden’. En dus ook de fruitsappen van Verhofstede.

Fruitsappen Verhofstede Carrefour Burcht

De dame van het klantenonthaal is zo vriendelijk mee te wandelen tot we – letterlijk – achter de schermen verdwijnen. Dit is groot, groter, grootst. De Hypermarkten Carrefour gaan prat op “het grootste winkelplezier onder één dak” en dat is er aan te zien. Er is een versmarkt met aparte ingang, maar ook een heel aanbod niet-voedingswaren staat hier in de rekken. In het kantoortje boven de bakkerij hangt een bord met ‘Burcht, waar iedereen koning is’. Het lijkt zowel voornemen als vaststelling te zijn. Winkeldirecteur Vincent Van de Broeck heeft hier sinds september 2017 de leiding en blijkt een goede verteller te zijn, al schakelt hij meteen ook een hulplijn in door assistant manager Jessica, die groenten en fruit onder haar hoede heeft, uit te nodigen aan tafel. “Wellicht zal zij iets concreter kunnen zijn wanneer we het over fruitsappen hebben.”

De eerste vraag (Welk fruitsap van Verhofstede is het lekkerst?) lukt natuurlijk wel. “Appel-kers zou ik zelf mijn favoriet noemen”, zegt de directeur zonder aarzeling. Jessica: “Ik heb ze nog niet allemaal geproefd, maar ik weet wel welke variant hier het best verkoopt. Mag dat ook? Rode biet-wortel is de favoriet van de mensen die hier komen. Dat rode biet populair is bij wielertoeristen? Er zullen er hier veel komen winkelen zeker (lacht)?"

Carrefour, in een notendop

Omdat Carrefour een grote speler is en je – afhankelijk van de locatie – in een drietal verschillende ‘formats’ kan binnenstappen, lijkt een woordje duiding om te beginnen wel op zijn plaats. “Carrefour is een centraal gestuurde onderneming en heeft – in grootteorde – Hypermarkten, Markets en Express-winkels. Assortiment en prijs worden in ons geval vanuit het hoofdkantoor bepaald en de teams in de winkels voeren uit. Wij bepalen dus niet zelf waar producten staan of hoeveel plaats die krijgen. Winkeldirecteurs veranderen trouwens regelmatig van winkel. Het onderscheid zit vooral in het rechtstreekse contact met de klant. Iemand die een Express runt, zal meer de rol van buurtwinkel op zich nemen en bedient soms gewoon de klanten. Hier in Burcht stellen we alles samen 180 mensen tewerk. Dan spreek je onvermijdelijk meer over management. De Hypermarkten worden met die reden ook centraal aangestuurd. Tegelijk is het die omvang die toelaat dat we een heel breed assortiment kunnen aanbieden, waarin ook lokale producenten een belangrijke plaats hebben.”

“Klanten zoeken meer dan vroeger naar lokale alternatieven, dat voel je. En wat de mensen wensen, daar komen we natuurlijk aan tegemoet.”

Ook grote ketens en zelfs Hypermarkten – die er alleen al door hun indrukwekkende oppervlakte uitzien alsof hen niks kan overkomen – zijn blijkbaar onderhevig aan tendensen en wijzigende marktsituaties. Vincent: “Vroeger kwam al meer dan de helft van onze omzet via voedingswaren. Vandaag is dat nog meer. De non-foodmarkt veranderde de voorbije jaren met de opkomst van nieuwe online spelers, en Carrefour speelt daar natuurlijk op in. Een duidelijke en nieuwe strategie moet ons digitaal beter positioneren en er wordt sterk ingezet op de zogenaamde voedseltransitie. Een moeilijk woord, om de tendens naar ecologische en biologische producten te benoemen. Het belang van lokale, biologische en glutenvrije producten neemt toe. Klanten zoeken meer dan vroeger naar alternatieven, dat voel je. En wat de mensen wensen, daar komen we natuurlijk aan tegemoet.”

Jessica maakt het wat concreter. “We krijgen hier elke dag meerdere duizenden klanten over de vloer. In het weekend loopt dat nog op. Onze taak bestaat er vooral in producten en diensten ter beschikking te stellen. Heel wat klanten komen zaken vragen, hoor. Fruitsap van uitsluitend rode biet, bijvoorbeeld. Dat zullen dan die wielertoeristen zijn (lacht). Maar dat het toch iets verder gaat dan alleen de buurtbewoner bedienen, dat is ook duidelijk natuurlijk.”

“Uniek in België is dat het contact tussen de lokale producent en de winkel rechtstreeks verloopt.”
Fruitsappen Verhofstede Carrefour Burcht

Toenemend lokaal aanbod

Hypermarkten zijn niet meteen de eerste plaatsen waar je aan denkt als je ‘lokaal’ in gedachten hebt, maar dat blijkt dus fout te zijn, legt Vincent uit. “Onze omvang is logischerwijs de grote onderscheidende factor hier. Met 8800 m² is Burcht de grootste winkel uit de buurt en dan kan je natuurlijk echt het hele assortiment aanbieden. Maar ondanks die schaalgrootte zitten ook kleinere producenten in het aanbod, dus we bekijken echt het hele pakket. Alle lokale leveranciers staan samen in één gang over 15 lopende meter, met telkens een woordje uitleg over herkomst of product. Carrefour startte in 2012 als eerste retailer met de afdeling lokale producten. Carrefour vroeg toen aan lokale producenten wat hun eisen waren om met Carrefour te willen samenwerken. Hieruit kwam een charter met zeven engagementen van Carrefour naar de lokale producenten toe. Veel van die lokale producenten zijn kleine familiebedrijven. Daaraan kan en mag je geen hoeveelheden opleggen, om bijvoorbeeld iets te noemen. Die mensen leveren bovendien rechtstreeks aan de winkels en willen natuurlijk ook weleens een paar weken vakantie, dus het mag allemaal een beetje soepeler. Uniek in België is dat het contact tussen de lokale producent en de winkel ook rechtstreeks verloopt. De lokale producent heeft dus contact met zijn lokale winkel en hoeft zo niet voorbij een aankoopcentrale te passeren.”

“Als de lokale producent dan effectief zelf in dat standje komt staan, dan merk je meteen ook weer hoe kort die keten is. De mens die tijdens de week het fruitsap maakt, of dat biertje brouwt, is dezelfde die in het weekend uitleg aan de eindklant staat te geven.”

Jessica vult de winkeldirecteur aan: “Per regio is iemand verantwoordelijk voor het lokale aanbod. Carrefour legt de grens voor ‘lokaal’ trouwens op 40 kilometer rond de winkel. En daar zitten inderdaad wel een aantal succesverhalen tussen. Fruitsappen Verhofstede is een goed product. Het ligt centraal en het verkoopt uitstekend. Oorspronkelijk was het lokale aanbod een Waals fenomeen, waar je meer dan in Vlaanderen echt nog landbouwgebied hebt, waar lokaal gewerkt wordt. Ondertussen is de tendens wel helemaal overgewaaid naar Vlaanderen.”

Jessica: “De lokale producent komt soms zelf met een standje naar onze winkel en dan merk je meteen ook weer hoe kort die keten is. De mens die tijdens de week het fruitsap maakt, of dat biertje brouwt, is dezelfde die in het weekend uitleg aan de eindklant staat te geven. Soms vergeet je dat weleens als je louter naar het winkelrek kijkt.”