BLOG
De Fruithoeve
“We volgen onze producten van zaad tot winkel”
De laatste augustusdagen brachten nog mooi weer naar de Belgische kust. Het is druk langs de Kustlaan, waar mensen parkeren op wandelafstand van het strand. Wie niet wild wordt van zand en zout water, komt in Bredene onvermijdelijk in het vlakke achterland terecht. Het is daar – langs rustige fietswegen richting Klemskerke – dat De Fruithoeve van Luc Adriaenssens en Katrien Sys aan een stevige reputatie bouwt op het gebied van groenten en fruit.
Het dak wordt net aangepakt, de elektriciteit is een half uurtje afgesloten en de recent heringerichte winkel baadt even in relatieve duisternis. Al bij al veel beweging voor dat rustige en vlakke achterland, maar net na de middag en voor de eerste klanten weer opdagen, is het aangenaam vertoeven in De Fruithoeve. ‘Oase van fruit en groenten’, is een zinsdeel dat bijna onvermijdelijk is.
“De basis van De Fruithoeve ligt nochtans in de aardappelteelt”, steekt Luc Adriaenssens van wal. “De winkel groeide geleidelijk toen mijn ouders hier op de boerderij eigen gekweekte aardappelen begonnen te verkopen. In de jaren tachtig kreeg dat aanvulling van de pas aangelegde boomgaard.”
Luc is de neef van An Verhofstede, maar het zijn de moeder van Luc en de vader van An die de basis legden voor de samenwerking die tot vandaag duurt. “Ik denk dat mijn oom, Theo Verhofstede, hier zijn eerste flessen fruitsap moet verkocht hebben. Dat zal zowat dertig jaar geleden zijn. In eerste instantie kweekten we hier op de hofstede appels, die bij Verhofstede Fruitsappen in Eksaarde geperst werden. Later zette mijn broer vanop zijn kwekerij in De Haan die traditie verder, maar hij hield het een tweetal jaar terug voor bekeken. Al kan je dus zeggen dat fruit een beetje in de familie zit.”
Jullie namen in 1995 de winkel over en het aanbod is anno 2017 zeer uitgebreid. Waarom komen mensen naar De Fruithoeve?
“Wij verkopen groenten en fruit, plus de kennis daarvan. Vooral daarom komen mensen naar hier. Voor een stuk bieden we eigen teelt aan maar ook de producten die elders gekweekt worden, kennen we door en door. Wie hier iets vraagt, krijgt een juist antwoord en dat is de meerwaarde. We kennen en volgen onze koopwaar van zaad tot winkel. Op de occasionele zomerse fietser na, komen onze klanten met een doel naar hier. Mond-tot-mond reclame is daarbij belangrijk. Mensen vinden iets lekker en vertellen dat verder.”
“Het verhaal achter het product, krijg je er hier indien gewenst gratis bij.
In dat opzicht past Verhofstede Fruitsappen ook perfect in het plaatje, natuurlijk.”
De winkel is trouwens ‘slechts’ het uithangbord van de 35 hectare grote boerderij die er achter zit? Iets zegt dat jullie niet graag in de zetel zitten …
“Een tractor heeft ook een zetel, hé (lacht). In de winter doen we inderdaad aan akkerbouw op onze boerderij. De aardappelen die je hier ziet liggen, zijn trouwens ook eigen kweek. De zomer is een drukkere periode in de winkel, waar we naast verse groenten en fruit ook bereide salades, rauwkost, soepen of groenteschotels aanbieden. Pure producten allemaal. Groenten- en fruitmanden behoren ook tot de mogelijkheden, net zoals een Toscaanse olijfolie en natuurlijk het fruitsap van Verhofstede.”
Langetermijnrelatie met leveranciers
“Onze focus ligt vanzelfsprekend op kwaliteitsvolle producten. We proberen in de mate van het mogelijke (“sinaasappels kan je hier niet kweken, natuurlijk”) streekproducten te promoten, maar belangrijker is de langetermijnrelatie die we met onze leveranciers aangaan. Hier ligt niets anoniem. Ik ken mijn producenten, weet waar ze voor staan en weet dat ze zorg dragen voor hun teelt. Het verhaal achter het product, krijg je er hier indien gewenst gratis bij. In dat opzicht past Verhofstede Fruitsappen ook perfect in het plaatje, natuurlijk.”
Uit persoonlijke interesse, is biologische landbouw de toekomst?
“Goh, ‘bio’ is een label. Niets minder, maar ook niets meer. Zelf geloof ik meer in geïntegreerde teelt, met minder milieu-impact dan traditionele land- of tuinbouw. Geïntegreerde landbouw bestrijdt ziekten en plagen, net als de biologische landbouw, door onder andere een betere raskeuze, wisselteelt en door natuurlijke vijanden van plagen in te zetten. In tegenstelling tot bij biologische landbouw, is bij geïntegreerde landbouw een selectieve inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen wel toegestaan als de opbrengst in gevaar komt door een ziekte of plaag. De groente- en fruitteelt moet voor iedereen leefbaar blijven. Daarnaast is er ook een spanningsveld tussen wat de consument wenst te betalen voor een product en de meerkost die bio met zich meebrengt.”
Welk fruitsap geniet trouwens de voorkeur in Bredene?
“Mijn favoriete smaak is appel-framboos, al moet ik zeggen dat in de zomermaanden appel-rabarber hier in huis extra punten scoort.” Katrien, die even verderop de eerste klanten van de middag bedient, beaamt dat. De elektriciteit is terug. Het wordt tijd voor de niet onbelangrijke slotvraag.
Heb je nog tips voor Fruitsappen Verhofstede?
“O, ze leveren al dertig jaar een goed product af … Dat zegt veel. Misschien moeten we hier zelf eens wat vaker glaasjes fruitsap als proevertje aanbieden. Of een aperitief ontwikkelen op basis van fruitsap van Verhofstede. Een degustatie van de verschillende smaken uit hun aanbod organiseren. Tips voor onszelf, die hebben we dus duidelijk wel (lacht).”