Cookie & Privacy

Bij het gebruiken van onze website ga je akkoord met ons
Cookie & Privacy Beleid.

Vers geperst, 100% vers fruit

ZONDER TOEGEVOEGDE SUIKERS

ZONDER BEWAARMIDDELEN

ZONDER KLEURSTOFFEN

BLOG

Drankencentrale De Wilde Lokeren

“Onze aanpak is een mix van ‘oude’ waarden, gekoppeld aan nieuwe technologie”

“Momentje, ik haal Tania even.” Ze komt vanuit het magazijn, met T-shirt en masker. Klein en tenger maar rechtdoorzee. Tania De Wilde is de derde generatie in Bierhandel De Wilde, weet van aanpakken en kan op elke werkpost, in elke winkel, probleemloos een dag meedraaien. En meer ook.

“Welkom in Lokeren. We zijn hier in onze meest recente winkel. Die past wellicht het best bij de weg die we de laatste tijd duidelijkst bewandelen. Als je twintig jaar geleden een bierhandelaar sprak, wou die vrijwel alleen horecaklanten. Vandaag zitten zij – zeker na de laatste maanden – in de hoek waar de klappen vallen en blijkt de keuze om in te zetten op particuliere winkelverkoop net een goede zet.”

Tania Robberecht en haar echtgenoot Carl Van Goethem zetten het kleine familiebedrijf uit 1958 verder en maakten er ondertussen een middelgrote onderneming met net geen twintig medewerkers en vier winkels van.

Tania: “Zelf ben ik er in opgegroeid, in Zele. Mijn echtgenoot is burgerlijk ingenieur en is meer dan geïnteresseerd in alles wat IT en digitalisering betreft. Vandaar dat je, zeker hier, zowat de allerlaatste snufjes en elektronische labels ziet. Onze aanpak is dan ook een mix van aantal ‘oude’ waarden, gekoppeld aan nieuwe technologie. En weet je wat eigenlijk onze beste reclame is? Cadeaus maken. De positieve publiciteit die daaruit vloeit, kan ik nooit elders adverteren. Maar: het moet wel in orde zijn. Je moet een assortiment aanbieden dat de moeite is. Zo heb ik het altijd bekeken: als het niet top kan, blijf er dan af. En zo zijn wij gegroeid.”

Hoewel die groei de voorbije jaren zeer snel ging, blijft Bierhandel De Wilde een authentieke sfeer handhaven. “Onze vier winkels hebben nog allemaal hun eigen logo en een eigen identiteit. Zele, de oorsprong en het hoofdkwartier, Moerzeke, waar mijn moeder uitbaatster is, Lokeren en Evergem, dat we in een volgende fase graag willen vernieuwen zoals we dat hier hebben gedaan. Elk verkooppunt opereert volgens hetzelfde systeem en er is een zekere uniformiteit, het is hetzelfde concept, maar er zijn overal eigen accenten. Hier liggen we langs een doorgaande grote weg, dus maken we broodjes. In Moerzeke nam mijn moeder de plaatselijke krantenwinkel erbij, omdat anders een pak mensen kilometers zouden moeten omrijden voor een boekje of de Lotto. En zo heeft elke winkel eigenheid. Ook wat verkoop en voorkeuren betreft zijn er verschillen. De fruitsappen van Verhofstede doen het hier in Lokeren als streekproduct bijvoorbeeld fenomenaal goed. Ik ben het volume gaan vergroten, net omdat er zoveel vraag naar was. Toen we hier openden, nam ik een dertigtal bakjes af, nu gaat hier een pallet buiten in dezelfde periode.”

“Je moet een assortiment aanbieden dat de moeite is. Zo heb ik het altijd bekeken: als het niet top kan, blijf er dan af.”

De goede oude maar moderne tijd

Behalve de eigen logo’s en identiteit, is ook de oranje kleur van prik&tik nooit veraf. “prik&tik is de aankoopgroepering waar wij deel van uitmaken. Zelfs onder die aankoopkoepel blijft elke bierhandelaar eigen autonomie hebben. Wat dat betreft evolueren wij een beetje richting een volgende stap en wil ik opnieuw meer zaken zelf in handen pakken. Ik merk steeds vaker dat ik teruggrijp naar dingen die ik herken uit mijn grootvaders tijd. Pas op, we innoveren constant, kijken elke dag hoe we efficiënter en beter kunnen werken, maar een aantal basisprincipes uit ‘de goede oude tijd’ spelen daar nog steeds een rol in. En wellicht zelfs opnieuw meer! Eén concreet voorbeeld: we gaan zelf opnieuw naar onze leveranciers om onze bestelling. Dat is zo bij Verhofstede, maar bijvoorbeeld ook bij Coca Cola. De georganiseerde goederenstromen zoals die ‘normaal’ liepen, zijn te weinig toereikend. Of ik moet te veel ondergaan en wachten (lacht). Dus ik praat met die mensen, steek mijn kop niet in het zand en neem initiatief. Ik wil weer de vrijheid: een product per eenheid kunnen kopen en niet met minimumafnames om de leverancier ter wille te zijn. Nee, het mag weer iets individueler, iets meer van mijn kant uit. En dat linken we aan de nieuwste technologie.”

“De appels worden niet geperst zoals zestig jaar geleden, er zijn moderne machines bijgekomen, maar de waarde, de authenticiteit van het product is dezelfde gebleven.”

Authenticiteit en echte producten

Dat idee vind ik ook interessant bij lokale producenten zoals Verhofstede. Natuurlijk, die appels worden niet geperst zoals zestig jaar geleden, er zijn moderne machines bijgekomen, maar de waarde, de authenticiteit van het product is dezelfde gebleven. De bedoeling is nog steeds: vers sap, zonder toevoegingen, puur natuur. En dat proberen wij ook te doen. Bierhandel De Wilde, de Evergemse Bierhalle, die namen zijn gebleven en ook wat erachter schuilgaat is nog zeer ‘echt’, zeer traditioneel. We kunnen omwille van de toegenomen diversiteit en de veelheid aan producten niet meer terug naar de drankhandelaar-aan-huis: toen had je ‘plat’ en ‘bruis’, vandaag bestaan er dertig soorten water. De particulier is veel mobieler en kan wel tot hier komen om een gamma op maat mee te nemen. Vaak gaan mensen hier buiten met 24 verschillende flesjes in één bak. Of elk de helft, of vier soorten fruitsap, het maakt niets uit.”

Ik vraag graag ook naar de favoriete smaak Verhofstede Fruitsap.

“Oei. Ik moet iets bekennen … Gisteren zei ik het nog tegen Carl: ik heb morgen een afspraak met iemand van Verhofstede en ik heb hun sap eigenlijk nog nooit geproefd. Dus vanavond vul ik een bak met alle mogelijke verschillende smaken en start de proefsessie. Beloofd!”

Fruitsappen Verhofstede Drankencentrale De Wilde Lokeren

Tania wou de drie vaste winkelgezichten op de foto en demonstreerde ondertussen dat ze inderdaad op elke plaats in elke winkel uit de voeten kan.